بسته آموزش مجازی هنر و ادبیات، مشتمل بر ۱۲ ساعت برنامه آموزشی است که در دو درسگفتار «جریان شناسی ادبیات داستانی ایران معاصر» و « تاریخ ادبیات ایران(۱)؛ سبک خراسانی» ارائه شده است.
جریان شناسی ادبیات داستانی ایران معاصر
این درسگفتار توسط استاد رضا امیرخانی ارائه شده است.
در این درسگفتار، امیرخانی به جریانشناسی ادبیات داستانی در ایران میپردازد. به اعتقاد او، ادبیات داستانی در معنای متداولش، محصول تمدن غرب است؛ و در ایران با آثار محمدعلی جمالزاده آغاز میشود. بنابراین از قدمتی 100 ساله و نه بیشتر برخوردار است. این درسگفتار را میتوان متشکل از سه بخش دانست. در بخش اول که بهنوعی مقدمه بحث محسوب میشود، امیرخانی تعریف مدنظر خود از داستان را ارائه داده و بهطور گذرا به نقش و جایگاه جمالزاده و هدایت در ادبیات داستانی ایران اشاره میکند. بخش دوم این درسگفتار به جریان شناسی ادبیات داستانی در عصر پهلوی دوم اختصاص دارد. درنهایت بخش سوم این درسگفتار به جریان شناسی ادبیات داستانی در دوران پس از انقلاب میپردازد. امیرخانی مهمترین مشخصه و دستاورد ادبیات داستانی پس از انقلاب را هویتجویی میداند.
تاریخ ادبیات ایران(۱)؛ سبک خراسانی
این درسگفتار توسط استاد یوسفعلی میرشکاک ارائه شده است.
آنچه در اين درسگفتار ارائه میشود، چشماندازی تأویلی از ادبيات فارسی است. نگارش تاريخ ادبيات فارسی در دوره معاصر با تلاشهای ایرانشناسانی مثل ادوارد براون و هرمان اته آغاز شد و سپس بزرگاني چون بدیعالزمان فروزانفر و ذبیحالله صفا اين راه را ادامه داده و آثاري ارزشمند در اين زمينه خلق کردند. اما آنچه روایت میرشکاک از تاریخ ادبیات ایران را از دیگر روایتها متمایز میسازد؛ منظر دینی اوست. به اعتقاد وی، در بیشتر آثاری که تاکنون ناظر بر تاریخ ادبیات ایران نگاشته شده؛ مؤلفههایی همچون دین، اندیشه دینی، نسبت با عالم غیب، و … جایگاهی نداشته است. و این یعنی غفلت از تفکری که هویت ویژهی قوم ایرانی را در 1400 سال اخیر شکل داده و آن را با اسلام یگانه ساخته است. یگانگیای که با تکیه بر دو مفهوم آیین شهریاری و آیین پهلوانی (بهعنوان مؤلفههای اصلی هویت قوم ایرانی) صورت گرفته است.
در این سلسله درسگفتار؛ تاریخ ادبیات ایران به دورههای اصلی سبک خراسانی، سبک عراقی، سبک هندی، بازگشت، مشروطه و معاصر تقسیمبندی شده است. آنچه در اینجا ارائه خواهد شد هشت جلسه ابتدایی این درسگفتار است که در آن به شاعران سبک خراسانی پرداخته شده است.
به دانش پژوهانی که موفق به گذارندن آزمون پایان دوره در هریک از درسگفتارهای ارائه شده شوند، گواهینامه معتبر از طرف موسسه علمی فرهنگی آفاق حکمت و دانشگاه باقرالعلوم (ع) اعطا خواهد شد.
ویژگی های دوره
- درس 2
- آزمونها 1
- مدت زمان 12 ساعت
- سطح مهارت All levels
- زبان فارسی
- دانشجویان 7
- ارزیابی خود