در این درسگفتار که در دو قسمت ارائه میشود، حجتالاسلاموالمسلمین سید امید مؤذنی معاون پژوهش پژوهشگاه شهید صدر(ره)؛ شاخصهها و پروژه فکری شهید صدر را تبیین میکند. هدف از این درسگفتار ارائه تصویری کامل از شخصیت فکری شهید صدر ولو به شکل اختصار و اجمالی است.
ویژگیهای فکری شهید صدر (ره)
نبوغ: ایشان کتاب «العقیده الالهیه فی الاسلام» را پیش از دهسالگی تألیف کرد. «فدک فی التاریخ» نیز که نمونهای کمنظیر در روش بحث از مسائل اختلافی میان مذاهب است در سیزدهسالگی شهید صدر به رشته تحریر درآمده است. شهید صدر پیش از چهاردهسالگی از جمعی از اساتیدش اجازه اجتهاد گرفت. برای اولین بار در ١٩سالگی نظرات اصولیاش را در کتاب «غایه الفکر» به چاپ رساند. ٢۴ ساله بود که دست به نگارش «فلسفتنا» زد؛ کتاب بینظیرش یعنی «اقتصادنا» را در ٢۵ سالگی تألیف کرد. این مختصر، تنها چکیدهای از نشانههایی است که میتواند نشاندهنده نبوغ علمی و فکری شهید صدر در عرصههای مختلف باشد. اما برای دریافتی کامل از این نبوغ باید به آثار شهید صدر مراجعه کرد.
اصالت: شهید صدر در تمامی مراحل تفکرش، به مضامین و مفاهیم بنیادین اسلامی وفادار است. روش او، اصولی- فقاهتی است و در مبانی نظریهپردازیاش وحی محور و نص محور است.
معاصرت: از ویژگیهای فکری جالبتوجه ایشان، جمع دو ویژگی معاصرت و اصالت است. با تدبر در آثار شهید صدر میتوان دریافت که تلاشهای فکری ایشان چه در موضوعات، چه در مسائل و حتی در روش؛ متناسب با مقتضیات عصر است. بهنحویکه دغدغه او ارتباط مسائل امروز با متن دینی است.
نوآوری: بهجرئت میتوان ادعا کرد که شهید صدر (ره) در هر عرصهای قلم زده است، مرزهای دانش را به پیش برده و یا مکتب آفرینی کرده است.
رویکرد تطبیقی: رویکرد شهید صدر (ره) در تبیین نظرات اسلام، رویکردی تطبیقی است. بدین معنا که نظرات اسلام در تطبیق و مقایسه با اندیشههای مسلط اروپایی (چه لیبرالی، چه کمونیستی) بیان شده است.
جامعهنگری: از دیگر ویژگیهای فکری شهید صدر (ره) جامعهنگری است. تفکر برای تفکر بدون توجه به مسائل امروز جامعه، در نزد ایشان جایگاه چندانی ندارد.
کلنگری، شمول، ثبات، روشمندی و ساختارمندی از دیگر ویژگیهای فکری شهید صدر (ره) هستند که در این درسگفتار بهتفصیل بررسی خواهد شد.
پروژه فکری شهید صدر (ره)
نظریهپردازی و برنامهریزی برای تحقق اسلام شامل (دربرگیرنده همه ابعاد زندگی انسان، در همه زمانها و در همه مکانها) اصلیترین پروژه شهید صدر (ره) است. مراحل نظری تحقق این پروژه را میتوان اینچنین برشمرد:
1- تبیین مفاهیم، مبانی، قاعده فکری، و نظام اجتماعی اسلام
2- تطبیق و مقایسه این مفاهیم و مبانی با سایر مکاتب
3- دفاع نظری و پاسخگویی از و درباره قاعده فکری اسلام و نظام اجتماعی اسلام
4- اثبات نظری و روانشناختی نسبت به جاودانگی اسلام
5- نشان دادن چگونگی اجراپذیری احکام اسلام در همه عصرها
ویژگی های دوره
- درس 1
- آزمونها 1
- مدت زمان 1 ساعت
- سطح مهارت All levels
- زبان فارسی
- دانشجویان 1
- ارزیابی خود